Een tijdje geleden leerde ik van Marijn Somers sushi maken. Vorige week kwamen er verschillende leuke reacties op de foto’s, vandaar deze blogpost.
Wat heb je nodig om sushi te maken?
- Een pakje sushi rijst
- Een pakje Nori bladeren (meestal zitten er 10 stuks in de verpakking)
- Beetje Rijstazijn
- Beetje Soya Saus en eventueel wasabi
- Sushi matje (dit is een rieten matje waarmee je de Sushi mee kan rollen.)
Als vulling heb ik deze keer gekozen voor:
- Kleine verpakking Zalm
- 4-5 staafjes Surimi
- 1 Wortel
- 1/3 Komkommer
Deze ingrediënten snij je in reepjes van ongeveer één centimeter. De vulling kan je wel wat stapelen, maar niet té veel anders wordt het rollen moeilijker.
Hoe maak je Sushi?
- Kook de rijst (volg de instructies op de verpakking),
- Giet de rijst af en leg hem op een schotel, en laat de sushi rijst een tijdje afkoelen.
- Nadat de rijst is afgekoeld, doe je er een beetje rijstazijn bij (voor de smaak)
- Neem een Nori blad en verwarm het een beetje (foto). Pas op dat het niet in brand vliegt!
- Leg het Nori blad op je sushi matje en leg er wat rijst op en smeer de rijst goed uit over het Nori blad. (een dun laagje is al voldoende)
Zorg ervoor dat je geen rijst legt op de eerste centimeter van het Nori blad.
Zet een potje rijstazijn in je buurt! Door je vingers af en toe te doppen in de rijstazijn blijft de rijst minder hard plakken en kan je hem makkelijker uitsmeren. - Op deze vrije ruimte leg je je vulling (zalm, wortel, …)
- Begin met rollen.
- Zorg ervoor dat je de tijdens het rollen goed aandrukt, anders heb je een lelijke, dikke rol.
- Als je rol klaar is, strijk je wat rijstazijn over de naad zodat hij mooi dichtblijft.
- Leg de Sushi rollen gedurende een uurtje in de ijskast, zodat ze wat kunnen opstijven.
- Snij de rollen aan nadat ze een tijdje in de ijskast hebben gelegen, kan je hem aansnijden. Indien je de rol niet lang genoeg hebt laten rusten, zal hij moeilijker te snijden zijn.
Eigenlijk is sushi maken niet zo moeilijk, én je kan er eindeloos mee variëren en experimenteren.